72268
Książka
W koszyku
Pod słońcem Hellady / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, 2024. - 398, [1] s. : il. ; 22 cm.
Jarosław Molenda zabiera nas do najciekawszych regionów Grecji kontynentalnej i wyspiarskiej. Jego wybory czasami wydają się nieoczywiste, a nawet zaskakujące, gdy trafiamy do miejsc położonych z dala od typowych tras. Przy okazji ten znawca kawy, a raczej najsłynniejszych kawiarni świata, i wielbiciel ciast, zwłaszcza serników pod wszelaką postacią, dzieli się nie tylko swoimi gastronomicznymi wrażeniami, lecz także sypie anegdotami i ciekawostkami. Autor osobiście przemierzył wiele różnorodnych regionów, by poznać smak tej prawdziwej Hellady: magicznych miasteczek, klimatycznych knajpek, bazarów, winnic, cerkwi, muzeów i plaż. A wszystko w tempie „siga, siga”… Dzięki tej książce dowiesz się: •jak brzmi przepis na najstarszy sernik świata, •skąd naprawdę pochodził Krzysztof Kolumb, •z czym się je, a raczej pije kumkwat, •gdzie pracuje ostatni Mohikanin greckiego piekarnictwa, •co ouzo ma wspólnego z miłością lesbijską, •jak smakuje kandyzowana owcza wełna albo deser, jakim w filmie „Opowieści z Narni” Biała Czarownica zwabiła Edmunda…
Status dostępności:
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 91 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej